A B C Ç D E F G H J K L M T
    A
    img

    Adaptif Hız Sabitleyici Nedir?

    Adaptif hız sabitleyici geleneksel hız sabitleyicilerinden farklı çalışır ve öndeki aracın hızına göre uyum sağlar. Bu durum güvenli sürüş sağlarken değişken araç hızı sayesinde daha konforlu bir sürüşe de imkan tanır.

    Devamını Oku

    151 Görüntülenme

    img

    AdBlue Nedir?

    AdBlue dizel araçlarda kullanılan ve sürdürülebilirlik teknolojisini destekleyen çevre dostu katkı maddesidir. Egzoz emisyon oranını düşürerek çevreye olan zararın en aza indirilmesini sağlar ve yapısında üre, saf su gibi doğal sıvılar bulundurur.

    Devamını Oku

    132 Görüntülenme

    img

    Air Condition Nedir?

    Air Condition diğer adı ile klima kapalı alanların sıcaklık dengesini sağlaması amacıyla kullanılan sistemdir. Araçlarda da karşımıza çıkan bu sistem global çapta “Air Condition” olarak nitelendirilir.

    Devamını Oku

    142 Görüntülenme

    img

    Akü Nedir?

    Akü, elektrik enerjisinin kimyasallar sayesinde depolanmasını sağlayan ve tekrar kullanıma imkan veren enerji depolama aracıdır. Araçların çalışması için gerekli olan enerjiyi içinde depolar, marş dinamosuna elektrik gönderilmesini sağlar ve çalışmak için

    Devamını Oku

    87 Görüntülenme

    img

    Alarm Sistemi Nedir?

    Araç Alarm sistemi hırsızlık durumlarını ve saldırı anlarını engellemek amacı ile kullanılır. Araçlara yetkisiz şekilde erişilmesinin önüne geçerek araç içindeki kıymetli eşyalarınız başta, aracınızın korunmasını sağlar.

    Devamını Oku

    83 Görüntülenme

    img

    Alcantara Döşeme Nedir?

    Alcantara döşeme yapısı lüks otomobillerde tercih edilir ve süet benzeri yapıdadır. Yüksek kaliteli kumaştan üretilir, yumuşak dokusu ve şık görünümü ile dikkat çeker.

    Devamını Oku

    144 Görüntülenme

    img

    APP Plaka Nedir?

    Araç plakaları bulundukları konuma göre farklılık gösterebilirler. Ülkemizdeki araç plakaları belirli modellerde ve belirli şekillerde üretilmektedir. Yurt dışında araç plakaları estetik açılara göre düzenlenebilirken ülkemizde sabit şekilde kalması planl

    Devamını Oku

    152 Görüntülenme

    img

    Araba Salıncağı Nedir?

    Aracın sağlıklı şekilde hareket etmesi için bir denge sistemine sahip olması gerekir. Kombine şekilde çalışan denge sistemi aracın yolda doğru şekilde kalması için önemlidir.

    Devamını Oku

    157 Görüntülenme

    img

    Arkadan İtiş Nedir ?

    Motor sisteminde üretilen gücün bir şekilde tekerleklere aktarılması gerekir. Araç marka ve modellerine göre aktarım sistemlerinde farklılıklar gözlemlenebilir. Önden çekiş ve arkadan itiş olarak farklı enerji aktarım modelleri ile karşılaşmak mümkündür.

    Devamını Oku

    86 Görüntülenme

    img

    Atalet Nedir?

    Atalet sistemi günlük hayatta sürekli duyulan bir sistem değildir. Atalet olarak bilinen durum bir cismin hareket eylemini koruma eğilimidir. Newton hareket yasası ile ilgili olan Atalet sistemi, araçlarda hızlanma ve frenleme anında büyük rol oynar.

    Devamını Oku

    100 Görüntülenme

    img

    Ateşleme Bobini Nedir?

    Dıştan yanmalı motorların olduğu dönemlerde ateşleme işlemi dışarıdan yapılan müdahaleler ile yapılır ve bir süre o şekilde akış sağlanırdı ancak içten yanmalı motorlarda sürekli olarak ateşleme sistemi devreye girmeli, pistonların sıkıştırdığı yakıta ate

    Devamını Oku

    87 Görüntülenme

    img

    AWD Nedir?

    Araçlarda farklı arazi koşullarına göre kullanılması amaçlanmış bazı modlar bulunur. Bu modlar kimi zaman vites modları olarak karşımıza çıkarken kimi zaman şanzıman modu olarak karşımıza çıkabilir.

    Devamını Oku

    72 Görüntülenme

    img

    AWS Nedir?

    Araçlarda bulunan kimi modlar aracı bir noktadan kurtarabileceği gibi manevra kabiliyeti konusunda da yetkinlik kazanılmasını sağlayabilir. AWS sistemi olarak bilinen “All-Wheel Steering” sistemi yani dört tekerden hareket sistemi aracın direksiyon yardı

    Devamını Oku

    79 Görüntülenme

    B
    img

    Bilyalı Rulman Nedir?

    Dönen parçalar oluştururken sürtünme kuvvetinin en aza indirilmesi ve bu azaltma ile birlikte uzun süreli dönüşlerin sağlanması hedeflenir. Bilyalı rulman olarak bilinen sistemler söz konusu sürtünme kuvvetini ortadan kaldırarak rahat ve uzun süreli dönüş

    Devamını Oku

    58 Görüntülenme

    img

    Bixenon Far Nedir?

    Xenon yapıdaki farlar yeni nesil araçlarda sıkça kullanılan ve aydınlatma konusunda fark yaratan bir sistemdir. Halojen farlarda da olduğu gibi Xenon farlarda da uzun ve kısa farlar için farklı ampuller kullanılmalıdır.

    Devamını Oku

    85 Görüntülenme

    img

    Biyel Kolu Nedir?

    Dıştan yanmalı ve içten yanmalı motorlarda karşımıza çıkan ancak çalışma sistemi farklı olan Biyel kolu, piston hareketlerini krank şaftı olarak bilinen mekanizmaya iletim sağlayan önemli bir koldur.

    Devamını Oku

    88 Görüntülenme

    img

    Blok Motor Nedir?

    İçten yanmalı motorların bir arada kalması ve yüksek güç üretimi sırasında dağılmaması gerekir. Bununla birlikte nizami şekilde çalışması gereken sistemin bir alanda tutularak hareketlendirilmesi gerekir.

    Devamını Oku

    74 Görüntülenme

    img

    Boksör Motor Nedir?

    Boksör motor sistemi alışılagelmiş silindir sisteminden farklı dizilime sahiptir. Dikey yapıdan uzak, yatay ve karşılıklı şekilde dizilen pistonlar yukarı ve aşağı hareketlerinde titreşimi azaltarak çalışır.

    Devamını Oku

    66 Görüntülenme

    img

    Boşaltma Vanası Nedir?

    Araç motorunda ve hareketli mekanizmalarında aşınmaların ve korozyonun önüne geçebilmek için yağ ve/veya benzeri sıvılar kullanılır. Bu sıvılar aşınmayı ve sürtünme kuvvetini engelliyor olsa da kimi zaman değiştirilmesi gereken sıvılardır.

    Devamını Oku

    68 Görüntülenme

    C
    img

    Cabrio Nedir?

    Üstü açılabilen araç modelleri Cabrio araç modelleri olarak tanımlanmaktadır. Üstü açık ve hava alan bu araç modelleri genellikle spor olmaları ile dikkat çekerler. Doğrudan hava teması sağlaması sayesinde eğlence ile birlikte karışık konfor deneyimi de s

    Devamını Oku

    62 Görüntülenme

    img

    Cam Filmi Nedir?

    Yeni nesil araçlarda karartmalı cam olarak kendinden bulunan özellik eski nesil araçlarda ya da cam modellerinde polyester tabaka kullanılarak sağlanırdır. Bu duruma Cam filmi uygulanması denir. Cam filmi dışarıdan gelen güneş ışınlarını azaltarak araç iç

    Devamını Oku

    87 Görüntülenme

    img

    Common Rail Nedir?

    Motor emisyon oranlarını düşürürken performans oranlarını arttırmak için tasarlanan Common Rail sistemi, dizel motorlarda kullanılan enjeksiyon sistemidir.

    Devamını Oku

    72 Görüntülenme

    img

    Coupe Nedir?

    Alçak tavan tasarımları ile birlikte şık hatlara sahip olan Coupe model araçlar genellikle iki kapılı olarak karşımıza çıkar. İki ila dört koltuk kapasitesine sahip olan bu araç modelleri iki kapılı olmaları durumunda öndeki koltukların yatırılması ile ar

    Devamını Oku

    74 Görüntülenme

    img

    Cruise Control Nedir?

    Cruise control sistemi olarak bilinen sistem Türkçe de “Hız sabitleme” sistemi olarak bilinir. Cruise control nedir ve ne işe yarar? Kısaca tanımlamamız gerekirse;

    Devamını Oku

    75 Görüntülenme

    img

    CVT Nedir?

    CVT bir şanzıman türüdür. Araçlar başta olmak üzere Scooter motosikletlerde de karşımıza çıkar. Normal şanzımandan farklı olarak dişli sistemine sahip olmayan CVT, kayışlar yardımı ile vites değiştirilmesini sağlar.

    Devamını Oku

    73 Görüntülenme

    Ç
    img

    Çekme Belgeli Araç Nedir?

    Kimi ilan sitelerinde çekme belgeli araç nitelendirilmesini görmüş olabilirsiniz. Çekme belgeli araç nedir?

    Devamını Oku

    69 Görüntülenme

    img

    Çift Tahrikli Aks Nedir?

    Dört çekerli araçlarda kullanılan Çift tahrikli aks sistemi aracın öndeki ve arkadaki tekerlerine güç iletilmesini sağlar. Bu teknoloji genellikle dört çekerli araçlarda kullanılırken 4WD veya AWD olarak bilinen araçlarda karşımıza çıkar.

    Devamını Oku

    80 Görüntülenme

    img

    Çocuk Koltuğu Nedir?

    Belirli yaşın altında kalan çocukların sağlıklarını korumak ve güvenliğini sağlamak için “Çocuk koltuğu” adı verilen oturma sistemi kullanılmalıdır.

    Devamını Oku

    58 Görüntülenme

    D
    img

    Damper Nedir?

    Ağır vasıta, traktör gibi yük taşıyan araçlarda kasa sisteminin kalkmasını sağlayan sisteme Damper adı verilir. Damper nedir?

    Devamını Oku

    95 Görüntülenme

    img

    Debriyaj Nedir?

    Debriyaj sistemi aracın hareket halindeki güç iletim sistemini keserek vites geçişlerine imkan tanır. Motor ve şanzıman arasında bulunan sistem “baskı balata” adına sahip olan sistem ile birlikte çalışır.

    Devamını Oku

    69 Görüntülenme

    img

    Deri Kaplama Nedir?

    Araç içinin dizaynında pek çok malzeme kullanılabilir ancak bunlardan en dikkat çekeni deri kaplamadır. Deri kaplama nedir ki bu kadar dikkat çekici olabiliyor?

    Devamını Oku

    68 Görüntülenme

    img

    Dinamometre (Dyno) Testi Nedir?

    Araçların gösterdiği performansı anlamak için birkaç farklı yöntemden yararlanılabilir. Bunlardan en dikkat çekeni Dyno testidir. Dinamometre (Dyno) testi olarak bilinen test motor gücünü ve tork oranını ölçmek için kullanılan en yaygın yöntemdir.

    Devamını Oku

    61 Görüntülenme

    img

    Direksiyon Simidi Nedir?

    Direksiyon simidi araçların yönlendirilmesi için gerekli olan bir parçadır. Tekerleği olan ve ilerleyen neredeyse her araç için yönlendirme mekanizması gereklidir. Kimi araçlar direksiyon simidi olmadan yani iki levye ile kontrol edilebilir durumda olabil

    Devamını Oku

    85 Görüntülenme

    img

    Dizel Enjektör Nedir?

    Araçlarda yakıtın yanma odasına yani silindir alanında gönderilmesi gerekmektedir. Bu gereklilik eski nesil yöntemler ile giderilebilirken yeni nesil enjektör sistemleri ile de giderilebilir.

    Devamını Oku

    80 Görüntülenme

    img

    Dizel Motorlar Nedir?

    Bir çeşit içten yanmalı motor çeşidi olan bu motorlar, araçların dizel yakıtını kullanarak çalışmasını sağlayan ana parçalardır. Dizel motorların çalışma prensibi yakıtın havayla birlikte tutuşturulmasıdır, bu nedenle dizel araçların güçlü tork üretme öze

    Devamını Oku

    85 Görüntülenme

    img

    DPF Nedir?

    DPF sistemi emisyon oranının azalmasına fayda sağlayan, motorlu araçların oluşturduğu zararlı gaz parçalarının filtrelenmesini sağlayan sistemdir. “Dizel Partikül Filtresi” olarak da bilinen sistem, dizel araçlarda meydana gelen atıkların filtrelenmesini

    Devamını Oku

    78 Görüntülenme

    E
    img

    EBA – Acil Durum Fren Desteği Nedir?

    Aracın fren yapma mesafesini azaltmakla yükümlü olan EBA özelliği, sürücünün araç frenine uyguladığı ani ve yüksek basınçlı baskıları algılar, algılanan baskılara göre frenleme şiddetinde düzenlemeler sağlar.

    Devamını Oku

    78 Görüntülenme

    img

    EBD - Elektronik Fren Gücü Dağıtımı Nedir?

    Araç üzerindeki yük ve basınç oranına göre tekerleklere uygulanan fren miktarının kontrol edilmesini sağlayan, her tekerlek için farklı oranda fren yapılmasını sağlayan sistemdir. Detayına inerek sorarsak EBD Nedir?

    Devamını Oku

    67 Görüntülenme

    img

    EBS Nedir?

    Dilimize Elektronik frenleme sistemi olarak geçen EBS, frenleme gücünü elektronik olarak kontrol ederek güvenli frenleme imkanı sunmaktadır. Bu teknoloji sayesinde araç frenleme performansı arttırılırken güvenlik oranlarında da artış gözlemlenebilir.

    Devamını Oku

    77 Görüntülenme

    img

    ECU Nedir?

    Elektronik kontrol ünitesi anlamını taşıyan ECU, nesil araçlarda karşımıza çıkarken “araç beyni” olarak da adlandırılabilir. ECU Nedir?

    Devamını Oku

    71 Görüntülenme

    img

    EDL – Elektronik Diferansiyel Kilidi Nedir?

    Araç çekiş gücünü arttırmakla sorumlu olan EDL – Elektronik Diferansiyel Kilidi teknolojik çözümler sunarak aracın patinajını önleme amacıyla kullanılır.

    Devamını Oku

    75 Görüntülenme

    img

    EGR Valfi Nedir?

    EGR Valfi farklı şekilde araç emisyon oranının düşürülmesini sağlayan, açılımı da Exhaust Gas Recirculation olan sistemdir.

    Devamını Oku

    71 Görüntülenme

    img

    Egzoz Manifoldu Nedir?

    Egzoz manifoldu motor verimliliğini arttırmak için yanma odalarından çıkan gazların tek bir noktada birikmesini sağlar. Silindir başlığa bağlı şekilde çalışan sistem egzoz gazlarını toplama görevine sahiptir.

    Devamını Oku

    58 Görüntülenme

    img

    Egzoz Nedir?

    Egzoz sistemi her araçta bulunan ve bulunması zorunlu olan bir sistemdir. Gürültü engellemesinin yanı sıra emisyon oranlarında da düşüşe neden olmaktadır. Detaylıca bakmak gerekirse Egzoz nedir?

    Devamını Oku

    76 Görüntülenme

    img

    Egzoz Sensörü Nedir?

    ECU sistemi ile birlikte çalışan Egzoz Sensörü, motorlu araçların egzozlarından salınan bileşim ile birlikte sıcaklık oranının ölçümünü sağlar.

    Devamını Oku

    94 Görüntülenme

    img

    El Freni Nedir?

    Araçları durdurmak ve sabit tutmak için birden fazla yol bulunur. Bunlardan en güvenlisi ve neredeyse her araçta bulunan sistem El Freni sistemidir.

    Devamını Oku

    94 Görüntülenme

    img

    El Yapımı Araçlar Nedir?

    El yapımı araçlar ya da diğer bir değişle El yapımı arabalar. Proje bazlı çalışılan, özel modifiyeler ile donatılan araçlar olarak nitelendirilebilir.

    Devamını Oku

    80 Görüntülenme

    img

    Elektrik Kontrollü Direksiyon | EPS Nedir?

    Geleneksel türdeki direksiyon sisteminden farklı şekilde çalışan EPS, kara direksiyon sistemi olarak bilinen ve hidrolik direksiyon sistemi olarak bilinen sistemden daha gelişmiştir.

    Devamını Oku

    72 Görüntülenme

    img

    Elektrik Motoru Nedir?

    Elektrik motoru elektrik enerjisinin kolay şekilde mekanik enerjiye dönüştürmede kullanılır. AC ve DC olarak ayrılan modelleri bulunurken yeni nesil araç teknolojileri, endüstri alanı ve pek çok üretim alanında aktif şekilde kullanılarak öne çıkarlar.

    Devamını Oku

    55 Görüntülenme

    img

    Elektrikli Otomobil Nedir?

    Yakıt olarak elektrik tüketen Elektrikli Otomobil modelleri yanmalı motor sistemine sahip değildir. Tork aktarımını doğrudan tekerlere ileterek içten yanmalı araçlardan daha iyi performans gösterebilirler.

    Devamını Oku

    60 Görüntülenme

    img

    Emisyon Nedir?

    İçten ve dıştan yanmalı motorların enerji üretimi sırasında salgıladığı zararlı gazların atmosfer ortamına salınması “Emisyon oranı” ile ifade edilir.

    Devamını Oku

    69 Görüntülenme

    img

    EPC Nedir?

    Electronic Power Control olarak bilinen ve EPC olarak karşımıza çıkan özellik elektronik güç kontrolü anlamına gelmektedir.

    Devamını Oku

    77 Görüntülenme

    img

    ESP - Elektronik Stabilite Programı Nedir?

    Araçların kayma oranını düşüren ve yolda kalmasını sağlayarak güvenli sürüş deneyimi sunan bir özelliktir. ESP yeni nesil araçlarda karşımıza çıkarken frenleme, aracın kayma durumu gibi etkenlerde yola tutuş oranını arttıran bir özelliktir.

    Devamını Oku

    70 Görüntülenme

    img

    Etil Nedir?

    Etil kimya dilinde hidrokarbon olarak nitelendirilen zincir türüdür. Organik bileşenlerden oluşan “Etil Grubu” otomotiv sektöründe de kullanılarak karşımıza çıkar.

    Devamını Oku

    78 Görüntülenme

    F
    img

    Far Nedir?

    Araçların ön kısmında bulunan far, karanlıkta veya düşük görüş esnasında aydınlatma sağlayarak aracın güvenli şekilde sürülmesini sağlayan bir ışık sistemidir. Trafik lambası olmayan ya da bozulan yollarda, hem şoförün yolu hem de şoförlerin birbirlerini

    Devamını Oku

    79 Görüntülenme

    img

    Fren Balatası Nedir?

    Araçlardaki fren sisteminde hayati bir rol oynayan bu parça, temel olarak aracın durmasını veya yavaşlamasını sağlayan bir etkiye sahiptir. Balata, tekerlekte yer alan disklere baskı yaparak sürtünmenin artmasını sağlar. Böylece sürtünme kuvvetinden dolay

    Devamını Oku

    70 Görüntülenme

    img

    Fren Kaliperi Nedir?

    Araçlarda yer alan disk fren sisteminin bir parçası olan kaliperi, balataların ve disklerin çalışmasını sağlayan bir parçadır. Kaliperi veya fren kaliperi olarak adlandırılabilen bir bölümdür. Fren kaliperi, diğer parçalardan farklı olarak aracın güvenli

    Devamını Oku

    66 Görüntülenme

    img

    Fren Pedalı Nedir?

    Fren disk sisteminin kullanıcı tarafından kontrol edildiği bölümdür. Sürücü direksiyon koltuğunun altında bulunan fren pedalını kullanarak aracın hızını azaltabilir. Sürücü yavaşlamak istediği zaman fren pedalına dokunur, durmak istediği zaman da pedala t

    Devamını Oku

    72 Görüntülenme

    G
    img

    Gece Görüş Asistanı Nedir?

    Sürücünün yeterli ışığın olmadığı yerlerde veya karanlıkta güvenli şekilde araç kullanabilmesi için gece görüş asistanına ihtiyacı vardır. Gece görüş asistanı, sürücünün görüş mesafesini arttırmaya yardımcı olur. Yoldaki engelleri, insanları ya da diğer c

    Devamını Oku

    63 Görüntülenme

    img

    Geri Görüş Kamerası Nedir?

    Aracın arka kısmında bulunan geri görüş kamerası, sürücünün çevresini daha iyi şekilde görmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem özellikle park yardım sistemi için kullanılmaktadır. Park için kullanılan geri görüş kamerası sadece sensörle çalışır. Park

    Devamını Oku

    65 Görüntülenme

    img

    Geri Vites Lambası Nedir?

    Geri vites lambası aracın geri vitesine geçtikten sonra otomatik yanan uyarı lambasıdır. Global çapta beyaz renktedir ve arkadan gelenlere uyarı niteliğinde ışık yanmasını sağlar.

    Devamını Oku

    78 Görüntülenme

    img

    Geri Vites Nedir?

    Aracın ileri doğru birkaç hızlanma modunda ilerlemesine imkan tanıyan sisteme Vites denir. Vites araçların yapısına göre 1’den başlayarak ilerler ancak kimi araçlarda bu durum L gibi başlangıçlara sahip olabilir. Peki, Geri vites nedir?

    Devamını Oku

    76 Görüntülenme

    img

    Geri Vites Sensörü Nedir?

    Sürücünün aracının arkasında bulunan engellerle ilgili bilgi almasını sağlayan bir sensör çeşididir. Geri vites sensörünü aktif hale getirmek için aracı geri vitese almak gerekir. Eğer bir engel varsa geri vites sensörü sesli veya görsel uyarılar sayesind

    Devamını Oku

    76 Görüntülenme

    img

    Göçük Düzeltme Nedir?

    Göçük düzeltme işlemi kaporta üzerinde oluşan ufak hasarların giderilmesi anlamına gelir. Bu hasarlar kimi zaman büyük olabilirken küçük olarak da karşımıza çıkabilir.

    Devamını Oku

    61 Görüntülenme

    img

    Gres Yağ Nedir?

    Araçlarda bulunan parçaların sürtünmesini azaltarak aşınmasını önleyen bu yağ, kalın ve yapışkan bir yağlayıcı çeşididir. Katı yağ olarak da bilinen gres yağı, iyi bir yağlayıcıdır ve farklı maddelerin karıştırılmasıyla elde edilir. Metal parçaların birbi

    Devamını Oku

    64 Görüntülenme

    H
    img

    Hafif Hibrit | Mild Hbyrid Nedir?

    İki farklı motor tipinin birlikte çalışmasını sağlayan bir araç teknolojisidir. Diğer araçlardan farklı olan hafif hibrit | mild hbyrid teknolojisi, hem içten yanmalı hem de elektrikli motorların bir arada uyumlu şekilde çalışmasını sağlar. Bu tür araçlar

    Devamını Oku

    70 Görüntülenme

    img

    Head Up Display Nedir?

    HUD Olarak da bilinen Head Up Display, aracın kritik göstergelerini cama yansıtan önemli bir özelliktir. Sürücü camına Hız, yakıt durumu, olası arıza lambaları, lastik basıncı ve navigasyon görüntüsü yansıtan özellik, güvenli ve konforlu sürüş deneyimi su

    Devamını Oku

    76 Görüntülenme

    J
    img

    Jant Kapağı Nedir?

    Bir aracın jant kısmındaki metal görünümünü daha iyi bir hale getirmek için kullanılır. Jant kapakları, lastiklerin bulunduğu yeri daha iyi gösteren birçok farklı tasarıma sahip olabilirler. Bu jant kapağı tasarımları, araç sabitken ya da tekerlekler döne

    Devamını Oku

    73 Görüntülenme

    img

    Jant Nedir?

    Araba lastiklerinin içinde bulunan metal bölüme verilen isimdir. Jantlar, lastiklerin iç kısmına takılarak tekerlerin dönmesine yardımcı olan bir bölümdür. Lastikler janta takıldıktan sonra havayla şişirilir. Aks sistemine bağlı olan jant, aracın ağırlığı

    Devamını Oku

    73 Görüntülenme

    img

    Jikle Nedir?

    Benzinli araçlarda, motor ilk çalıştırıldığı esnada araçta jikle adı verilen bir parça devreye girer. Bu parça yalnızca motor soğukken mekanik ya da elektronik olarak devreye girer. Eski tip motorlarda ise jikle, yakıt ve hava ayarını yapmaya yardımcı olu

    Devamını Oku

    83 Görüntülenme

    K
    img

    Kadran Nedir?

    Aracın hızı, devri, yakıt tüketimi veya yakıt miktarı gibi bilgilerin yer aldığı bölüme kadran denir. Kadran, genellikle direksiyonun arkasında bulunur ve sürücünün araçla ilgili tüm bilgileri rahatlıkla görebileceği şekilde konumlandırılır. Gösterge pane

    Devamını Oku

    90 Görüntülenme

    img

    Kol Dayama Nedir?

    Konsol olarak da bilinen Kol Dayama nedir? Genellikle sürücünün konforu düşünülerek tasarlanmış olan bu araç, vites ve el freninin orada yani iki koltuk arasında bulunur.

    Devamını Oku

    61 Görüntülenme

    img

    Kompratör Nedir?

    Hassas olması nedeniyle kullanılan, araç tamir alanında mikronluk ölçümler sağlayabilmesi ile öne çıkan Kompratör nedir?

    Devamını Oku

    75 Görüntülenme

    img

    Konsept Araç Nedir?

    Konsept araç geleneği araç üreticilerinin üretimden önce araçlarını tanıtması anlamına gelir. Fuarlarda ya da otomobil festivallerinde gelecekteki olası tasarımlar ile ilgili bilgi veren Konsept araçlar bir adet prototip üretilecek şekilde tasarlanır.

    Devamını Oku

    72 Görüntülenme

    img

    Kontrol Paneli Nedir?

    Ön panel göstergesi olarak da bilinen bu araç bölümü, sürücüye araç hakkında bilgi verir. Kontrol paneli, sürücünün araçla ilgili anlık verileri görebilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, birçok göstergeyi içerdiğinden dolayı sürücüye aracın durumuy

    Devamını Oku

    68 Görüntülenme

    img

    Kör Nokta Nedir?

    Genellikle dikiz aynalarında görünmeyen noktalara Kör nokta adı verilir ancak bu durum büyük araçlarda farklılık gösterebilir.

    Devamını Oku

    75 Görüntülenme

    img

    Kör Nokta Uyarı Sistemi Nedir?

    Her ne kadar araçlarda çevreye bakınmak için aynalar bulunuyor olsa da kimi aman bazı araçların konumu gereği bulundukları nokta görülemeyebilir.

    Devamını Oku

    97 Görüntülenme

    img

    Krank Mili Nedir?

    Motorun kalbi olarak da adlandırılır ve araç için oldukça önemlidir. Krank mili, içten yanmalı motorların alt kısmında bulunan bir araç parçasıdır. Gaz pedalından gelen uyarıyla uygulanan kuvveti dönme enerjisine çevirir. Pistonlardan gelen kuvveti dönme

    Devamını Oku

    63 Görüntülenme

    L
    img

    Lastik Basıncı Nedir?

    PSI kısaltması ile gösterilen Lastik Basıncı, araç tekerleklerinin sahip olduğu basınç oranını gösterir. Genel olarak Lastik Basıncı Nedir?

    Devamını Oku

    144 Görüntülenme

    img

    Lastik Hız Endeksi ve Lastik Yük Endeksi Nedir?

    Lastik hız endeksi ve lastik yük endeksi her lastik modelinin çıkabileceği maksimum hız oranı ile taşıyabileceği maksimum yük kapasitesini gösterir.

    Devamını Oku

    85 Görüntülenme

    img

    Lehimleme Nedir?

    Metal parçaları birleştirmek için yapılan bu işlem, en az 2 metal parçayı çok yüksek sıcaklıkta eritilmiş olan lehimle birleştirme işlemidir. Bu işlem sonucunda metal parçalar birbirine oldukça sağlam şekilde yapışır. Kullanılan lehimse kalay ve kurşun ka

    Devamını Oku

    70 Görüntülenme

    img

    Lepleme Nedir?

    Bir yüzeyi kusursuz hale getirmek için yapılan bu işlem, yüzey kalitesini çok yüksek hale getirdiği için parçadaki küçük büyük tüm kusurların giderilmesini sağlar. İlk olarak taşlama işlemi yapılır ancak taşlamanın kapatamadığı kusurları kapatmak için lep

    Devamını Oku

    74 Görüntülenme

    img

    LIDAR Nedir?

    LIDAR sistemi, bir başka deyişle LIDAR Sensörü, otomobil alanında karşımıza çıkabileceği gibi telefonlarda dahi karşımıza çıkabiliyor. Özellikle yüz tanıma sistemine sahip olan telefonlarda LIDAR adı verilen sensörler kullanılmaktadır.

    Devamını Oku

    68 Görüntülenme

    img

    LPG Nedir?

    Yüksek basınç altında sıvı olarak duran ancak basıncın üzerinden kalkmasının ardından gaz haline dönüşen LPG yani Likit Petrol Gazı araçlarda yakıt olarak ya da evlerde ocakların, çeşitli aletlerin çalışmasında kullanılır.

    Devamını Oku

    76 Görüntülenme

    M
    img

    Makyaj Nedir?

    Otomobil dünyasında Makyaj ya da Oto kuaförü gibi kavramlar sıkça kullanılır. Söz konusu kavramlar araçlar üzerinde yapılan bakım ya da değişiklikleri temsil eder. Peki, Makyaj nedir?

    Devamını Oku

    79 Görüntülenme

    img

    Manuel Şanzıman Nedir?

    Manuel şanzıman araç ilerlemesi sırasında ya da ilk kalkış esnasında viteslerin elle, manuel şekilde yapılmasına imkan veren sistemdir.

    Devamını Oku

    101 Görüntülenme

    img

    MAP Sensörü Nedir?

    MAP Sensörü Emme manifoltunda yer alan ve basınç ölçümü gerçekleştiren sistemdir. Manifolt basınç ölçüm sistemi olarak da bilinen sistem oluşan basınç oranını ölçerek ECU sistemine iletir.

    Devamını Oku

    80 Görüntülenme

    img

    Merkezi Kilit Nedir?

    Merkezi kilit sistemi yeni nesil araçlarda karşımıza çıkan ve belirli yaşın altında kalan araçlarda bulunmayan kilit sistemidir. Aracın tüm kapılarının tek hamlede kilitlenmesine imkan veren sistem nasıl çalışır? Merkezi kilit nedir?

    Devamını Oku

    75 Görüntülenme

    T
    img

    Turboşarj (Turbocharger)

    Turboşarj (Turbocharger) Turboşarj Nedir? Çalışma Prensibi ve Avantajları

    Devamını Oku

    67 Görüntülenme