Şaft Nedir? Şaft Arıza Belirtileri Nelerdir?

Şaft Arıza Belirtileri Nelerdir?

Şaft nedir sorusu araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biridir. Şimdi gelin şaft nedir ve arızaları nelerdir sorusuna yanıt bulalım.

Şaft Nedir?

Şaft ya da tahrik mili aracınızın motorundan tekerleklere torku ileten çubuk benzeri bir bileşendir. Esasen aracınızı süren şafttır. Şaft, aktarma organları bileşenleri arasında değişen açılarda torku iletir. Şaft tertibatının esnek olması önemlidir. Çünkü aktarma organları aksları yukarı ve aşağı titreşir ve frenleme ve hızlanma ile yanal olarak hareket eder. Şaft tertibatı şunlardan oluşur; pervane şaftı, kardan mafsalları, kayar kamalar ve boyunduruklar.

Şaft Çalışma Prensibi

Önden çekişli araçlar tahrik millerine sahip değildir. Şanzıman ve aks, transaks adı verilen tek bir ünitede birleştirilir. Ancak dört tekerden ve arkadan çekişli araçlarda şanzıman ve aks ayrı birimlerdir. Bu nedenle şanzımanın dönüş hareketini aksa aktaran şafttır. Bu bileşen boru şeklinde bir tasarıma sahiptir ve hem güçlü hem de hafif olması için genellikle alüminyum, çelik veya karbon fiberden yapılır.

Şaft Arızalarının Belirtileri

Şaftın durup dururken nadiren arızalandığını ifade edebiliriz. Genelde şaftın arızalanmasının farklı bir nedeni vardır. Bununla birlikte, aşırı stres ve korozyon nedeniyle sonunda arıza belirtileri gösterecektir. Şaftın arızalandığını aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz.

1. Yoğun Titreşim

Titreşimler arızalı bir şaftın en yaygın işaretidir. Kardan mafsalı aşınırsa, aşırı şaft titreşimi yaşayabilirsiniz. Bu aynı zamanda şaftın düzgün şekilde vidalanmamasından veya ünitenin dengesinin bozuk olmasından da kaynaklanabilir. Aşırı titreyen bir şaft, diğer aktarma organları bileşenlerinin aşınmasına da neden olabilir.

Titreşimin şiddeti, tahrik milinizin sürdürdüğü bozulma miktarına göre belirlenebilir. Titreşimlere yol açabilecek yaygın hatalı bileşenler şunları içerir:

  • Üniversal Mafsallar (U-Mafsallar)
  • Kuplörler
  • Taşıyıcı Rulmanlar

2. Sıradışı Gürültüler

Olağandışı sesler, aşınmış bir şaftın başka bir göstergesidir. Şaft ve kardan mafsallarını destekleyen yataklar arızalanırsa veya aşınırsa, şaftın normal şekilde dönme kabiliyetini etkiler. Bu olduğunda, tırmalama, gıcırtı, çınlama ve tıkırtı sesleri yaşayacaksınız. Bu seslerden herhangi birini duyarsanız profesyonel bir destek almalısınız.

Gürültüyü ne kadar hızlı tanımlayabilirseniz sorunu o kadar hızlı çözebilirsiniz. Kardan mafsalının aşınmasına ne kadar uzun süre izin verirseniz, onarımlar o kadar pahalı olur. Sorunu yeterince erken fark ederseniz ve kardan mafsal hala iyi durumdaysa, gürültüyü ortadan kaldırmak için tek yapmanız gereken biraz yağlamak olacaktır.

3. Hızlanma Sırasında Titreşme

Düşük hızdan veya durma konumundan hızlanırken önemli miktarda titreme mi yaşıyorsunuz? Bu, arızalı şaft bileşenlerinin bir başka önemli işaretidir. Aşınmış bir merkez yatak veya gevşek kardan mafsalı buna neden olabilir. Duraktan düşük hızlara giderken aşırı sarsıntı, tahrik milinizdeki aşınmış kardan mafsalı nedeniyle hızlanırken kontrolsüz sallanmaya neden olabilir. Ayrıca aracınız titrerken bazı garip sesler de duyabilirsiniz. Bu durumda aracınızı oto tamirciler tarafından mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmeniz önemlidir.

4. Dönüş Sorunları

Dönüş yaparken sorun yaşıyorsanız, kardan milinizin aşınmış olma ihtimali yüksektir. Hasarlı bir şaft, tekerleklerin düzgün dönmesini engeller ve bu nedenle araç üzerindeki kontrolünüzü sınırlar.

Direksiyonu çevirdiğinizde, aracınızın eskisi kadar keskin dönüşler yapmadığına dair işaretler şaft arızalarını gösterir. Tornalama yeteneklerindeki bu bozulma, tahrik milinizdeki hatalı kardan mafsallarının sonucu olabilir. Bu arızalı kardan mafsalları, tekerleklerin doğru şekilde dönmesini engelleyerek dönüşlerin daha zor olmasına neden olabilir.

Tahrik milinizle ilgili sorunları belirlediğiniz an, hemen servise götürmeniz gerekir. Tahrik mili  aracınızın hareket etmesini sağlar ve herhangi bir önemli kırılma yaşarsa, tehlikeli hale gelir. Güvenli bir şekilde kullanılamayacak kadar hasar görmüş herhangi bir parçayı değiştirmek için araba tahrik mili parçalarını bu alanda profesyonel bir işletmeden almanız gerektiğini de unutmayın. Özellikle çıkma şaft satın almak isterseniz ince elemeli ve sık dokumalısınız.

Görüntülenme: 103
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:42
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:36