Porya Nedir? Porya Değişimi Nasıl Yapılır?

Porya Değişimi Nasıl Yapılır?

Porya nedir ve değişimi nasıl yapılır sorusunu sizler için en net şekilde yanıtladık. Siz de porya arızaları ile karşı karşıyaysanız ve bu sorunu çözmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Porya değişim adımlarını inceleyerek aracınızın kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Porya Nedir?

Porya ya da tekerlek göbeği direksiyon sisteminin önemli bir bileşenidir. Tekerleğinizi araca bağlı tutmak için hareket eder ve tekerleğin serbestçe dönmesini sağlar. Porya tertibatı, her bir tekerleğin merkezinde bulunur ve amacı tekerlek yataklarını barındırmaktır.

Yataklar, bir nesnenin düzgün dönmesine yardımcı olmak için kullanılır. Bu nedenle tekerlek yatakları olmadan arabanızın tekerlekleri kolaylıkla dönmez. Porya olmadan araba bir araç olarak performans gösteremezdi. Mahfaza yataklarına ek olarak, göbek tertibatı aynı zamanda arabanın hareketini kontrol eden mahfaza hız sensörlerinden de sorumludur. Aracınızın çekiş kontrol sistemi de kilitlenme önleyici fren sistemi tarafından kullanılan aynı hız sensörlerine dayanır. Bu iki sistem, aracınız üzerinde kontrol sahibi olmanızı sağlamak için birlikte çalışır. Düzgün çalışan bir porya olmadan, kilitlenme önleyici fren sisteminiz ve çekiş kontrolünüz tehlikeye girecektir. Bu da çalışması güvenli olmayan bir arabaya yol açacaktır.

Bir porya, özellikle aracın sürüş sırasında nasıl hissettiği ve nasıl yol aldığı ile ilgili olarak, bir araçta hayati bir parçadır. Bu nedenle arızalanması durumunda parçanın değiştirilmesi gerekmektedir. Parçanın değişimi son derece kolaydır. Şimdi gelin, porya değişiminin nasıl yapıldığını inceleyelim.

Porya Değişimi Nasıl Yapılır?

Porya Değişimi Adımları

Adım 1

Çalışma alanınızı hazırlayın. Aracın düz, güvenli bir yüzeyde olduğundan ve park frenini çektiğinizden emin olun ve bijon somunlarını gevşetin.

Adım 2

Aracı havaya kaldırmadan önce tüm bijon somunlarını ve aks somunlarını gevşetmek için ½ inçlik bir tahrik kesici çubuğu ve bir bijon somunu soket seti kullanın.

Adım 3

Aracı krikoyla kaldırın ve kriko ayaklarını kullanın. Kriko sehpalarına koyun. Tekerlekleri çalışma alanından uzağa, yanlara yerleştirin. Aracı doğru konumda krikoyla kaldırdığınızdan emin olun. Genellikle alt kısımlarda, kriko için kullanabileceğiniz sıkıştırma kaynakları vardır. Ardından ayakları gövde veya çerçeve üzerine yerleştirdiğinizden ve ayakların üzerine indirdiğinizden emin olun.

Adım 4

Eski tekerlek göbeği aksamını çıkarın. Araçta varsa aks somununu çıkarın. Ardından kaliper cıvatalarını ve braket cıvatalarını sökerek frenleri sökmeye başlayın. Daha sonra rotoru çıkarın. Araçta kilitlenme önleyici frenler varsa, tüm kablo demeti fişlerini ayırın. Tekerlek göbeği grubunu mafsal üzerinde tutan tüm cıvataları gevşetin. Bu yapıldıktan sonra, tekerlek göbeği tertibatını bir birim olarak çıkarabilmeniz gerekir.

Adım 5

Yeni tekerlek porya ve fren parçalarını takın. Daha sonra tüm adımların tersini uygulayın. Yeni tekerlek göbeği grubunu mafsala cıvatalayarak ve varsa ABS sensörü konnektörünü bağlayarak başlayın.

Adım 6

Tekerlekleri yeniden takın. Bijonları kullanarak tekerlekleri tekrar poyralara yerleştirin. Hepsini bir cırcır ve soketle sıkıştırın.

Adım 7

Aracı kriko ayaklarından krikoyla çıkarın. Krikoyu alın, aracın altındaki doğru yere yerleştirin ve kriko ayaklarını kaldırana kadar aracı krikoyla kaldırın. Ardından aracı tekrar yere indirebilirsiniz.

Adım 8

Tekerlekleri sıkın. Çoğu otomobil 80 ft lbs ile 100 ft lbs arasında bir tork kullanır. SUV’lar ve kamyonlar genellikle 90 ft libre ile 120 ft libre arasında herhangi bir yer kullanır. ½ inçlik bir tork anahtarı kullanın ve bijon somunlarını uygun teknik özelliklere göre sıkın.

Adım 9

Aracı test edin. Frenleri ayırdığınız için, balataların rotora yeniden oturabilmesi için fren pedalını birkaç kez pompaladığınızdan emin olun. Test sürüşü sırasında poyra yatağından ses gelmediğinden emin olun. Hiçbir şey duymuyorsanız aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Tools:

  • ⅜ tahrik mandalı
  • ⅜ sürücü soket seti – metrik ve standart
  • ⅜ veya ½ tahrik tork anahtarı
  • ½ İnç sürücü kesici çubuk
  • ½ İnç tahrik tekerleği lokma takımı
  • ½ İnç sürücü metrik ve standart soket seti
  • Allen set metrik ve standart soketler
  • Aks somunu lokma takımı
  • Pirinç çekiç
  • Kombine anahtar seti, metrik ve standart
  • Tek kullanımlık eldivenler
  • El feneri
  • Zemin kriko ve kriko stantları
  • Gözetleme çubuğu

Görüntülenme: 150
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 11:52
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:12