Yağ Filtresi Değişimi Neden Önemlidir? Nasıl Yapılır?

Yağ Filtresi Değişimi Nasıl Yapılır?

Motorunuzu temiz tutarken, araç motorunuzun yağından zamanla birikebilecek kirleticileri temizlemeye yardımcı olan parçaya yağ filtresi adı verilir.

Temiz motor yağı bir araç için son derece önemlidir. Çünkü yağ bir süre filtrelenmeden bırakılması durumunda motordaki yüzeyleri aşındırabilecek küçük, sert parçacıklar meydana gelir. Bu da aracınızda büyük sorunlara neden olmaktadır.

Karşılaştığınız her küçük sorunda bir oto tamircisine koşmak istemiyorsanız, yağ filtresinin nasıl değiştirileceği sorusu önemli olabilir. Kolaylığın yanı sıra, arabanızı bir tamirciye götürmek biraz zaman alacağı için zamandan ve paradan tasarruf etme fırsatı da sunar. Şimdi, gelin yağ filtresi değişimi ile ilgili detayları hep birlikte inceleyelim.

Doğru Yağ Filtresi Nasıl Seçilir?

Başarılı bir çalışma için eski yağ filtresinin uygun şekilde çıkarılması şarttır. Başlamadan önce aracınızla uyumlu bir yağ filtresine sahip olduğunuzdan emin olun. Öte yandan, aracınızın plastik veya metal kartuş tarzı bir mahfaza içinde bir kağıt filtresi varsa, bir lokma anahtar kullanmanız gerekecektir. Bunlar üreticiye göre değişir. Bu nedenle aracınız için doğru boyuta sahip olduğunuzdan emin olun.

Yağ Filtresi Değiştirmek Neden Önemli?

Aracınızın yağı, canlı bir organizmadaki kana benzetilir ve düzenli yağ değişimleri sadece sorunsuz çalışma için değil aynı zamanda motordan en iyi hizmet ömrünü elde etmek için de önemlidir. Yağınızı değiştirmeyi daha kolay hale getirebilecek bazı ipuçları vardır. Ancak filtrenizi çıkarmadan önce yağı boşaltmak için şu temel adımları izleyin:

  • Yağ değişiminden önce motoru birkaç dakika çalıştırın. Böylece boşaltmadan önce sıcak yağın içinde herhangi bir kirletici dolaşmış olur.
  • Yağ filtresini çıkarmadan önce, yağ boşaltma tapasını bulmanız ve boşalan yağı toplamak için boşaltma tavanızı bunun altına yerleştirmeniz gerekir. Bu bileşeni bulmak ve tanımlamak için kullanıcı veya onarım kılavuzunuzu kullanın. Ardından gevşetmek için bir anahtar kullanın.
  • Tapa gevşetildiğinde kolayca çıkarabilirsiniz Ancak yağın açılı olarak boşalacağını bilerek tavayı doğru şekilde yerleştirmeye dikkat edin.
  • Tüm yağ boşaldığında tapayı değiştirin. İplikleri elle başlatın ve ardından anahtarla sıkın. Uygun tork özellikleri için onarım kılavuzunuza bakın ve dişlere zarar verebileceğinizden fazla sıkmayın.

Eski Filtreyi Çıkarmak

Artık eski yağ filtresini çıkarıp yerine yenisini koymaya hazırsınız. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin.

  • Filtreyi gevşetmek için yağ filtresi anahtarını kullanın. Çıkarmadan önce yağın dışarı akmasına izin verin.
  • Mevcut filtrenizdeki tüm yağı boşalttıktan sonra, dikkatlice çıkarmak için yağ filtresi anahtarı veya elinizi kullanın. Eldivenler burada sadece kirletici maddeleri cildinizden uzak tutmak için değil, aynı zamanda elinizi sıcak olabilen filtre ve yağdan korumak için de faydalıdır.
  • Motorun montaj yüzeyinin temiz olduğundan emin olmak için bir bez kullanın. Bu, filtreyi çıkardıktan sonra eski contanın da geride kalmamasını sağlayan önemli bir adımdır.
  • Ardından yeni yağ filtresini alın, contayı taze yağla kaplayarak yağlayın. Yeni filtreyi, motor çalıştığında önceden yüklenmesi için yaklaşık ½ litre yağ ile doldurun.
  • Yeni filtreyi elle sıkın, ardından en fazla ¼ veya ½ tur çevirin. Yeni filtreyi aşırı sıkmamak önemlidir. Kalın contası, çok sıkıldığında kolayca deforme olabilen ve sızıntıya neden olabilen yumuşak kauçuktur.

Yeni Filtrenin Takılması

  • Temiz bir huni kullanarak yeni yağı dökün ve işlemi tamamladıktan sonra yağ filtresi kapağını değiştirmeyi unutmayın. Doğru yağ derecesi ve miktarı için onarım veya kullanım kılavuzuna bakın.
  • Ardından, motoru birkaç dakika çalıştırın ve sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Bir sızıntı tespit ederseniz, motoru hemen kapatın ve sızıntının nereden geldiğini belirlemeye çalışın. Her şey yolunda giderse, filtre yerine sağlam bir şekilde yerleşecek ve sızıntı olmayacaktır.

Görüntülenme: 114
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:45
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:40