Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Motor Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Motor yağı, içten yanmalı motorlarda tercih edilen sıvı olarak kabul edilmektedir. Motorun özelliklerine ve kullanılan teknolojiye göre yağ cinsi değişiklik gösterir. Ama motor yağının çeşidi ne olursa olsun kullanımı şarttır.

İçten yanmalı motorlarda performansı sağlayan parçaların neredeyse tamamı sürtünür. Bu da parçalar arasındaki sürtünme nedeniyle ortaya çıkabilecek ısı ve aşınma kaynaklı problemleri gündeme getirir. Tam da bu noktada dikkat çeken motor yağı sürtünmeyi azaltarak ısı ve aşınma problemlerinin üstesinden gelmeyi mümkün kılar. Farklı türleri bulunan motor yağlarında amaç en ideal performansı elde etmektir.

Motor Yağı Çeşitleri

Motor yağlarının sınıflandırılmasında son dönemde en çok kullanılan ayrım motor yağı viskozitesi olarak kabul edilmektedir. Viskozite kavramının sıvının akışa karşı direnci olarak değerlendirildiği düşünüldüğünde motor yağları için söz konusu değeri dikkate alarak en ideal sonuçlardan fayda sağlamak muhtemeldir. Viskozite sınıflandırmasının yanı sıra piyasada satışı yapılan 4 farklı motor yağı çeşidi vardır.

Motor yağlarında çeşitliliğe rağmen seçimi titiz bir şekilde yapmak gerekir. Burada amaç motor parçalarının zarar görmesini engellemek ve kaliteli bir sonuca ulaşmaktır. Peki, siz bir araç sahibi olarak hangi motor yağını seçmelisiniz?

Mineral Motor Yağı

Mineral motor yağı, en çok kullanılan ve geleneksel motor yağı olarak da kabul edilen bir alternatiftir. Hafif ticari araçlarda ve otomobillerde kullanılan mineral motor yağları ham petrolden imal edilmektedir. İçerisine eklenen katkılarla birlikte rafine edildikten sonra mineral motor yağı halini alır. Fiyat avantajı sayesinde tercih edilen bu yağın teknik anlamda çok başarılı bir seçenek olmadığını ifade etmek gerekir.

Sentetik Yağlar

Sentetik yağlar, bir karışım olarak değerlendirilmesi gereken yağlardır. Mineral ve tam sentetik yağların bir araya gelmesiyle hazırlanan bu yağların maliyet açısından oldukça avantajlı olduğundan bahsetmek gerekir. Yarı ve tam sentetik yağlar olarak sınıflandırılan sentetik yağların karışım oranları konusunda farklılıklar vardır. Bu yağların genellikle ağır yük çeken motorlar tarafından tercih edildiği kabul edilmektedir. Hem üstün koruma sağlaması hem de uygun fiyat sunması bu yağlarla alakalı önemli detaylardır.

Yüksek Kilometre Yağları

Yüksek kilometre yağları araçların 200 bin km ve daha yukarısına ulaşması durumunda tercih edilmektedir. Bu sayede araca uygun bir yağ kullanılması muhtemel olurken performansın da arzu edilen seviyeye ulaşması mümkündür. Motor içindeki muhtemel aşınma ve sızıntıların tolere edilmesi bu yağın en büyük görevlerinden bir tanesidir. Üstelik motorlarda oluşan duman ve emisyon da bu yağ sayesinde engellenmektedir.

Tam Sentetik Motor Yağı

Sentetik motor yağları arasında kabul edilen tam sentetik motor yağları üst düzey performans sağlarken yağlama konusunda üst düzey ihtiyaçları olan araçlar için tercih edilmektedir. Bu kapsamda tam sentetik yağ kullanımı oldukça özel bir seçenektir. Maliyet açısından oldukça değerli bir seçenek olarak kabul edilen tam sentetik motor yağlarını siz de aracınız için kullanmaya başlayabilirsiniz.

Motor Yağı Tercihi Yanlış Olursa Ne Olur?

Aracınızın performansını doğrudan etkileyen ve kaliteli sonuç elde etmenize yarayan motor yağları konusunda doğru tercih oldukça önemlidir. Zira performans ve kalitenin yanı sıra aracın fiziksel anlamda etkilenmesi de söz konusu olabilir. Bu durum da motor yağı tercihinden kaynaklanan sorunlarla alakalı olabilir.

Motor yağı seçiminizdeki ciddi hatalar sonucunda motor parçaları zarar görür. Bu durumda çıkma motor parçaları arasından seçim yapmanız şarttır. Çünkü orijinal parçalar performans konusunda ideal olsa da fiyat noktasında beklentilerinizi karşılamaz. Bu nedenle de motor yağı tercihinde titizliği ön planda tutmak en önemli konu olur. Oto Çıkma ile hem motor parçaları hem de diğer parçalar konusunda iş birliği yapmaya ne dersiniz?

Görüntülenme: 91
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:03
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:15