Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Klima Kompresörü Arızası ve Tamiri

Klima kompresörü nedir sorusunun cevabı esasen araçlarda bulunan klima sistemlerinin tümü olarak ifade edilebilir.  Bu noktada klima kompresörü nedir, tamiri nasıl yapılır gibi sorular son derece önemlidir. Söz konusu sorular ile ilgili tüm detaylar aşağıdaki gibidir.

Klima Kompresörü Nedir?

Araç kliması tipik olarak bir otomobilin en dayanıklı sistemlerinden biridir. Her gün sıklıkla kullanılmasına rağmen, modern bir klima sistemi, ihtiyaç duyduğunuzda soğuk hava sağlamaya devam eder. Klima sisteminin kalbi olan AC kompresörü uzun ömürlü ve doyurucudur.

Klima kompresörüne arabanızdaki klima sisteminin kalbi olarak bakabilirsiniz. Temelde, AC kompresörü sistem için kalbinizin vücudunuzda yaptığı işlevin aynısını gerçekleştirir. Klima sistemi aracılığıyla değerli bir sıvının, soğutucunun dolaşımını sağlar.

Kompresör ayrıca soğutucuyu gaz halinden sıvı hale sıkıştırarak, soğutucu akışkandan ısıyı uzaklaştıran bir ısı eşanjörü görevi gören kondansatöre gönderir. Oradan, soğutucu gaz haline geri döndüğü bir genleşme valfine veya açıklık borusuna gider.

Klima Kompresörü Arızaları Nasıl Anlaşılır?

Klima kompresörü arızalarının bazı belirtileri vardır. Bazen klima basitçe çalışmayı durdururken, çoğu zaman arıza azar azar başlar ve buna bir şeylerin kötüye gittiğine dair işaretler eşlik eder. Aşağıdaki ipuçları bir sorunu tanımanıza yardımcı olacaktır.

Klima sisteminin bir sorun yaşadığının bir işareti, arabanızın içindeki havalandırma deliklerinden gelen havanın göreceli soğukluğudur. Klimayı açtıysanız, sıcaklığı düşürdüyseniz, fan çalıştırdıysa ve menfezlerden çıkan hava eskisi kadar soğuk görünmüyorsa arıza söz konusudur. En olası iki sorun, sistemde soğutucu akışkan kaybetmesine neden olan bir sızıntı veya arızalı bir AC kompresörüdür.

Kaputun Altından Gelen Sesler

Aracınız garip sesler çıkardığında, bu asla iyiye işaret değildir. Klima kompresörü, klima soğutucu akışkanını sıkıştırmak ve sirküle etmek gibi zorlu bir göreve sahiptir. Günlük sürüş sırasında tipik olarak birçok kez açılıp kapanır ve zamanla arızalanabilecek bileşenlerle doldurulur.

Çoğu zaman, AC kompresörü sızdırmaz bir yatak içerir. Özellikle yatak yağı sızdığında bu yatak aşınabilir veya tutukluk yapabilir. Bu, tiz bir gıcırtı ya da metalin metal üzerine öğütme sesine neden olabilir. Rulman sıkışırsa ya da donarsa bu tipik olarak tahrik kayışının gıcırdatmasına ve kompresörü aniden döndüremeyecek duruma gelmesine neden olur.

Bazı durumlarda, AC kompresörler tamir edilebilir. Ancak, arızalı kompresörü yenisiyle değiştirmek çoğu zaman daha iyi bir prosedürdür. Bu, soruna yalnızca zaman açısından en etkili çözüm olmakla kalmaz, aynı zamanda çoğu zaman daha iyi, daha dayanıklı bir onarımla sonuçlanır.

Kompresör Debriyaj Sorunları

AC kompresörün motora kayış-kasnak ile bağlı bir kavraması vardır. Bu da sorun yaratabilir. Debriyaj sayesinde kompresör, siz sürekli kullanımda olmak yerine açılıp kapanabilir. Bu, kompresörde daha az aşınma ve daha iyi yakıt ekonomisi ile sonuçlanır. Çünkü motor soğuk hava sağlamak için gerekli olmadığında kompresörü döndürmek zorunda kalmaz.

Bununla birlikte meydana gelebilecek bir problem, kompresör kavramasının arızalanmasıdır. Açık konumda kalabilir. Bu da sürüş sırasında kompresörün dönmesine neden olur. Klima hiç çalışmayabilir. Bu da kompresörün hiçbir zaman devreye girmediği anlamına gelir. İkisi de iyi değildir. Bazı durumlarda debriyaj tamir edilebilirken, yine tercih edilen düzeltme kompresör ve debriyajın bir ünite olarak değiştirilmesidir.

Klima Kompresör Tamiri Nasıl Yapılır?

Klima kompresör tamiri marka ve modele göre değişkenlik göstermektedir. Tamir işleminde öncelikle arıza tespiti yapılması gerekmektedir. Klimadan gelen soğuk ve sıcak hava akışı kontrol edilmelidir. İkinci adımda ise kompresör tipini kontrol etmelisiniz. Günümüzde birçok kompresör çeşidi bulunmaktadır. Bu noktada doğru kompresörün seçildiğinden emin olunmalıdır. Üçüncü adım olarak elektrik kaynağının kapatılması gerekir. Daha sonra soğutucu sistem kasası açılır ve içerisindeki sıvı temizlenir. Gaz toplama işlemi aşaması ile klima gazının yenilenmesi sağlanır. Daha sonra kompresör çıkartılır ve değiştirilir. Yeni kompresörün montajının titizlikle yapılması gerekir. Son olarak tüm parçalar yerlerine takılır.

Görüntülenme: 148
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:18
Güncelleme Tarihi
23/02/2024 19:58