Direksiyon Hidrolik Yağı Nedir? Nasıl Değiştirilir?

Direksiyon Hidrolik Yağı Nedir? Nasıl Değiştirilir?

Direksiyon hidrolik yağı, aracın ön kaputunun altında bulunan bölmede muhafaza edilen ve direksiyon sisteminin önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Bu özelliğiyle araç performansını doğrudan etkileyen direksiyon hidrolik yağı ile alakalı olarak merak ettiğiniz bütün detaylara daha yakından bir göz atmanız gerekir.

Direksiyon Hidrolik Yağı Nedir?

Direksiyon hidrolik sıvısı olarak da bilinen bu yağ direksiyon sistemini destekleme görevi üstlenmektedir. Metal parçaların birbirine değmesi sonrasında ortaya çıkabilecek olan köpürme, korozyon ve diğer sorunları ortadan kaldırmayı hedefler. Üstelik direksiyon dişlilerinin yağlanması sayesinde performansı da arttırmayı başarmaktadır. İçerik bakımından minerallerle güçlendirilmiş olan bu yağlar sayesinde en kaliteli sonuçları elde etmek mümkündür.

Direksiyon Hidrolik Yağı Hangi Özellikleri Taşımalıdır?

Direksiyonun sağlam bir şekilde performans sağlaması ve araç performansını desteklemesi adına kullanılan hidrolik sıvısının belli başlı özellikleri vardır. Bu çerçevede direksiyon hidrolik yağı seçerken şu alternatifleri değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

Mineral Özellikli Hidrolik Yağı

Rafine edilmiş petrol fraksiyonları ile yağın performansını arttıran katkı maddeleri içermektedir. Fiyat bakımından oldukça avantajlı olan mineral hidrolik yağının kauçuk malzemeye zarar vermemesi de önemlidir. Ancak kullanım ömrü çok kısa olduğundan zaman zaman tercih edilmez.

Yarı Sentetik Özellikli Hidrolik Yağı

Mineral maddelerin yanı sıra sentetik maddeler de içermektedir. Viskozite derecesinin düşük olması, köpük oluşumuna yol açmaması ve yağlamada iyi çözümler sunması önemlidir. Ancak kauçuk üzerinde olumsuz etkilere yol açması nedeniyle tercih edilmeyebilir.

Sentetik Özellikli Hidrolik Yağı

Petrol fraksiyonları, polyester ve polihidrik alkoller içeren bu yağın kauçuk parçalar üzerindeki olumsuz etkisi daha azdır. Bu özelliğini de içerisine eklenen katkı maddelerinden almaktadır. Fiyat noktasında diğer seçeneklerle kıyaslandığında daha pahalı olsa da performans konusunda beklentilerin karşılayacak derecede iyidir. Bu nedenle de direksiyon hidrolik yağı değişimi yağmayı isteyenler için bu seçenek dikkat çekicidir.

Direksiyon Hidrolik Yağı Nereden Konulur?

Direksiyon hidrolik yağının özellikleri ve kalitesi hemen her araç sahibi için özeldir. Ancak bu yağın nasıl değiştirildiği konusu da en az yağ kalitesi kadar önemli bir husustur. Peki, direksiyon hidrolik sıvısını değiştirmek istediğinizde neleri dikkate almanız gerekir?

Aracınızın direksiyon hidrolik yağının nereden eklendiğini bulmak için ön kaputu açmanız gerekir. Genellikle işaretle belirtilen ve bir kapağı bulunan hazne direksiyon hidrolik sıvısının olduğu yerdir. Ancak bu konuda herhangi bir sonuca ulaşamazsanız aracınızın hidrolik sıvısının nereden eklendiğini internetten bulabilirsiniz.

Aracınız çalışmıyorken direksiyon hidrolik sıvısının derece ölçümünü yapmalısınız. Ölçüme göre seviyenin arzu edilenden daha düşük olması halinde yapmanız gereken sadece hidrolik sıvısı eklemek olmalıdır. Öte yandan hidrolik sıvısının yeterli olması halinde ekstradan bir işlem gerçekleştirmeye gerek yoktur.

Direksiyon Hidrolik Sıvısı Ne Zaman Değiştirilir?

Direksiyon hidrolik sıvısı ile alakalı olarak her detayı öğrendiyseniz öncelikli olarak yağın ne zaman değiştirilmesi gerektiği detayına da göz atmalısınız. Çünkü yanlış zamanda değiştirilmiş bir yağ olumsuz sonuçlar anlamına gelecektir. Bu kapsamda hidrolik sıvısının 5 yılda 1 ya da 100 bin KM'de 1 defa olarak değiştirilmesi yeterlidir.

Aracın performansını iyileştirecek olan bu değişim direksiyonu değişmiş ve 2. el direksiyon takılmış araçlarda dahi performans sağlayacaktır. Bu nedenle de direksiyon hidrolik sıvısını değiştirmemenizin çok ciddi problemlere yol açacağını kesinlikle unutmamanız gerekir. O halde hidrolik sıvısını zaman zaman kontrol ederek aracınızın performansını sürdürün. Üstelik direksiyon hidrolik yağı fiyatı konusunda sorun yaşamamak adına ihtiyacınız olan kadarını da stokta tutmayı unutmayın.

Görüntülenme: 121
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 11:43
Güncelleme Tarihi
23/01/2024 21:15