Devirdaim Pompası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Devirdaim Pompası Çeşitleri

Devirdaim pompası, aracın hararetini düşürmek ve belli sıcaklıklarda sabit kalmasını sağlamak adına tercih edilen parçalardan bir tanesidir. Soğutma sistemi içinde bulunan suyun sürekli bir akış şeklinde dolaşmasını sağlayan bu pompanın adı da bu nedenle devirdaim olur.

Devirdaim pompasının araç performansını doğrudan etkilemesi ve çeşitli arızaların temeli olduğunu bilmek gerekir. Bu nedenle de pompada ortaya çıkabilecek hasarların engellenmesi adına titiz bir yaklaşıma sahip olmak gerekir. Peki, aracın hararetinin artmaması adına çok değerli olan devirdaim pompasının çalışma prensibi nasıldır?

Devirdaim Pompası Nasıl Çalışır?

Devirdaim pompasının çalışma prensibi ve sorunsuz çalışması araç için hayli değerlidir. Bu çerçevede soğutma sisteminin sürekliliği sağlanarak aracın sıcaklık nedeniyle sorun yaşamasının önüne geçilir. Devirdaim pompasının soğutma işlevi ile etki ettiği parçalara bakıldığında motor bloğu, hortumlar ve radyatör gibi parçalar dikkat çeker.

Soğutulmuş suyun araç motoruna veya ısıtılmış suyun radyatöre iletilmesinde görev alan devirdaim motorunun çalışmasında çark bıçakları ve merkezkaç kuvveti dikkat çeker. Motordan gelen su devirdaim pompası etrafında aktıktan sonra radyatöre doğru yol alır. Radyatöre ulaşan su çeşitli hareketler ile soğutulur. Soğuyan su tersi yönde ilerleyerek su pompasına ulaşır.

Yukarıda anlatılan sürecin süreklilik arz etmesi nedeniyle bu pompanın devirdaim olarak isimlendirildiğini vurgulamak gerekir. Bu çerçevede devirdaimde bir sorun varsa tamir ya da değişim şarttır.

devirdaim pompası

Devirdaim Pompa Çeşitleri

Devridaim pompa çeşitleri hangileridir? diye merak ediyorsanız aşağıda sıralı modellere bir göz atmanızda fayda vardır. Zira araç markası ve modeline bağlı olarak farklı pompa seçenekleri gündeme gelir.

Muhafazasız Açık Tip Devridaim Pompası

Muhafazasız açık tip devirdaim pompalarının en ayırt edici özelliği triger setinin çalışmasına dahil olmasıdır. Hareketin triger kayışından alınması ile çalışma gerçekleşir. Eğer bu tip bir pompa kullanıyor ve sorun yaşıyorsanız değişim için triger kayışını sökmek gerekecektir. Bu da hem zahmetli hem de maliyetli olacaktır.

Muhafazalı Açık Sistem Devridaim Pompası

Muhafazalı pompa, V kayışından hareket enerjisi alan sistemlerdir. Triger sistemine bağlı olmamaları nedeniyle değişim ve sökme süreçleri basittir. En çok tercih edilen pompa çeşidi olarak kabul edilmektedir.

Devirdaim Pompasını Değiştirmek Gerekir mi?

Devirdaim pompası, aracın en önemi unsurlarında bir tanesi olurken bakım sırasında sürekli değişmesi gereken bir parça değildir. Bu nedenle de pompada bir arıza ya da sorun olması durumunda devirdaim pompasının değiştirilmesi gerektiği üzerinde durmak gerekir.

Devirdaim pompasında bir sorun ortaya çıktığında yapılacak değişim pompaya bağlı olarak triger setinin de değişmesini gerektirir. Bu da ciddi anlamda bir maliyet olarak kabul edilecektir. Ancak daha uygun bir çözüm için triger setinin değişeceği durumlarda devirdaim pompasını değiştirmek gerektiğini ifade edebiliriz. Böylelikle ekstra işçilik ücreti ödemeyecek ve ihtiyacınız olan performansı kolaylıkla elde edebileceksiniz.

Devirdaim pompasının bozulur bozulmaz değişmesi yerine triger setinin değişim zamanına denk getirilmesi sayesinde daha uygun fiyatlarla çözüm üretmek mümkün olacaktır. Bu nedenle de pompa bozulduğunda endişe ederek hemen servise koşmak sizin için ekstra maliyet anlamı taşır.

Çıkma Devirdaim Pompası Kullanılır mı?

Devirdaim pompasının sorunlu olduğu hallerde yenisine ciddi bir meblağ ödemek yerine çıkma kullanmak istiyor olabilirsiniz. Çıkma devirdaim pompası kalite ve uygun fiyat konusunda ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılar. Bu nedenle de sıfır parçaya ödeyeceğiniz ücretle hem çıkma parça satın alabilir hem de işçiliği karşılayabilirsiniz.

Oto Çıkma olarak bütün taleplerinizi karşılarken çıkma motor devirdaim pompası konusunda da sizlere en iyi çözümleri sunuyoruz. Üstelik çıkma parça fiyatları konusunda da harikalar yaratıyoruz.

Görüntülenme: 127
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:57
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:45