Defransiyel Nedir? Araçtaki Görevleri Nelerdir?

Defransiyel Araçtaki Görevleri Nelerdir?

Defransiyel, motorlu taşıtlarda bulunan ve hareket konusunda performansı destekleyen en önemli parçalardan bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Araçlar için oldukça değerli olan bu parçanın ne olduğuna ve hangi amacı yerine getirdiğine daha yakından bir göz atalım!

Defransiyel, aracın hareketi esnasında dönüşlerin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi adına tekerlerin konumunu tayin eder. Zira viraj dönülürken tekerleklerin hepsi aynı konumda olmamalıdır. Aksi takdirde bu durum aracın virajı alamaması ve devrilmesine neden olur. Araçların virajlardaki yüksek performansını sağlayan diferansiyel aynı zamanda teker sistemini de bir arada tutar. Bu nedenle de sürüş performansında bir sorun olmaması adına diferansiyelin kusursuz çalışması gerekir.

Defransiyelin Görevi Nedir?

Motorlu taşıtlar oldukça karmaşık bir yapıya sahip olduklarından her parçalarında sorun olması muhtemeldir. Bu nedenle de araç kontrollerini yapmak ve sürüş performansını etkileyecek olan parçaları kontrol etmek gerekir. Defransiyel de bu konuda en önemli alternatiflerden bir tanesi olabilir.

Defransiyel aracın yolda giderken karşı karşıya kaldığı eğim, viraj ve dönüşlere uygun bir şekilde tekerlek konumunu belirlemeye yarayan parçadır. Direksiyondan gelen hareketin şaft ve diferansiyel ile tekerlere aktarılması sayesinde başarılı bir sürüş gerçekleştirilir. Düz yolda giderken tekerlerin konumu aynı olsa da sağa dönüşlerde sağdaki tekerler daha yatık olurken soldakiler daha açıktır. Bu nedenle de tekerlerin konumunun doğru bir şekilde ayarlanması gerekir.

Defransiyelin genel manada görevlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

  • Defransiyel motordan gelen gücü tekerlere iletir ve hareketi destekler,
  • Motordan gelen güçle tekerlerin hareketi sağlanır ve viraj dönülür,
  • Viraja uygun dönüş ve hızın ayarlanmasını sağlar,
  • Defransiyel, tekerlerin kaç tur atacağını ve bu konudaki hızı belirlemektedir,
  • Şanzımanın düzenlediği hız diferansiyel tarafından dönüş açısına uygun şekilde ayarlanır.

Tüm bu görevler tekerlerin sürüş performansını desteklemesi adına değerlidir. Bu nedenle de bir sürüş sırasında yapılan hareketin neredeyse tamamını defransiyel destekler.

defransiyel

Defransiyel Çeşitleri Nelerdir?

Defransiyel konusunda ideal sonuçları elde ederken kaliteli bir sürüş performansına da ulaşmak gerekir. Bu çerçevede araç markası ve modeline uygun olarak diferansiyel tipi seçilmelidir. Zira defransiyelin değişmesi gereken durumlarda yanlış seçim problemlere yol açacaktır.

Açık Defransiyel

En yaygın defransiyel tiplerinden bir tanesi olan açık diferansiyel motordan gelen gücü tekerleklere aktarır. Bu sayede eşit bir güç dağılımı elde edilmektedir. Çekiş gücü aynı olan tekerleklerde dönüş hızları farklıdır. Bu da hareketin daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Kilitli Defransiyel

Kilitli defransiyel gerekli durumlarda tekerlerin aynı hızda dönmesini sağlayan çözümler sağlar. Sık sık tercih edilen bu diferansiyel çeşidi sayesinde patinaj durumunun ortadan kalkması mümkün olmaktadır. Defransiyel kilidi ile karıştırılmaması gereken bu detayı dikkatle incelemek gerekir.

Sınırlı Kaymalı Defransiyel

Aracın korunması amacı güden sınırlı kaymalı diferansiyel tekerlerin dönüş konusunda belirli olan sınırı aşması halinde ortaya çıkar. Açık ve kilitli diferansiyelin çalışma prensibini ortaya koyabilecek yapıdadır.

Elektrik Kontrollü Sınırlı Kaymalı Defransiyel

Sınırlı kaymalı defransiyel ile benzerlik gösteren bir yapıya sahiptir. Genellikle üst segment araçlarda tercih edilen bir diferansiyel çeşidi olarak kabul edilmektedir. En önemli özelliği aracın kaymasını engellemesidir.

Dinamik Tork Kontrollü Defransiyel

Dinamik tork kontrollü defransiyel dört çeker olarak bilinen araçlarda kullanılmaktadır. Dört tekere ayrılan torkun dağıtılması sayesinde hareket kontrolü sağlanmaktadır.

Çıkma Defransiyel Fiyatları

Defransiyel, aracın performansında oldukça değerli bir seçenek olurken bu parçada muhtemel sorunların ortadan kaldırılması adına değişim ya da tamir gerekir. Bu çerçevede çıkma diferansiyel kullanarak en ideal çözümlerden fayda sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Oto Çıkma ile performansı zirveye taşımak ve kalite odaklı bir yaklaşım sergilemek mümkün olacak!

Görüntülenme: 82
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 12:22
Güncelleme Tarihi
31/01/2024 14:26