Aks Lalesi Nedir? Aks Lalesi Ne İşe Yarar?

Aks Lalesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Araç sürücüleri ehliyet alırken motor ve araç parçaları konusunda bir teste tabi tutulsa da aks lalesi ve diğer bazı parçalar oldukça teknik konulardır. Bu nedenle de araç sürücülerinin önemli bir kısmı bu kavramın ne olduğunu bilmez. Sizin için hazırladığımız bu rehberde aks lalesi nedir sorusuna cevap verebileceksiniz. Üstelik bu parçanın çalışma prensibi ve görevlerini de bütün detaylarıyla elde etme imkanına sahip olabileceksiniz.

Aks Lalesi Nedir?

Aks, şanzıman'ın döndürdüğü ve hareketin tekerleklere ulaşmasını sağlayan bir parçadır. Toplamda iki mekanizmadan oluşan aksın her bir parçası birbirinden farklı özellik ve işlevselliktedir. Bu parçaların ilki dış kısımla bağlantılı olan aks kafasıdır. İkinci parça ise iç tarafta şanzımanla bağlantıyı sağlayan aks lalesidir.

Aks kafası; sağ, sol, yukarı ve aşağı yönlü hareket ederken aks lalesinin hareket kabiliyeti buna nazaran oldukça sınırlıdır. Ancak yine de araç için çok özel bir çözümlerin ortaya çıkmasına kapı aralar.

Aks Lalesi Ne İşe Yarar?

Aks lalesi aslında şanzıman ve tekerlekler arasında harika bir aktarım görevi üstlenir. Şanzımandan gelen güç tekerlerin pozisyonu ne olursa olsun tekerlere aktarılır. Bu sayede de aks mili üzerinde bulunan üçlü rulmanın ileri ve geri hareket etmesi ile aks boyunun uzayıp kısalması söz konusu olur.

Motorlu taşıtların hareket etmesi ve hareket kabiliyetini iyileştirmesi noktasında değerli olan aks lalesi ile alakalı kontrolleri de sürekli bir şekilde yapmak gerekir. Zira aks lalesi arızası ortaya çıkması halinde aracın performansı ya da hareket kabiliyetinde olumsuzluklar ortaya çıkması mümkündür.

Aks Lalesi Arızası Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Aks lalesinin arıza vermesi halinde pek çok araç sürücüsü ne yapacağını bilemez. Çünkü varlığından dahi haberdar olunmayan bu parçanın arızalanması endişelere yol açar. Yetkili servise başvurmak araç sürücüleri için ilk ve en önemli seçenekmiş düşüncesi vardır. Ancak aks lalesinin arızalanması halinde farklı alternatifler de bulunur.

Araç markası ve modeline bağlı olarak değişimin farklı fiyatlarla gerçekleştirilebileceği ifade edilmektedir. Bu kapsamda çıkma aks lalesi için ödenecek olan miktar modele göre değişkendir. Ancak aksın sökülmesi ve lalenin değişmesi için ortalama 1500 TL gibi bir ücret ortaya çıkabilir.

Aks Lalesinin Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

Aks lalesinin bozulmasıyla alakalı olarak doğru belirtileri saptamak adına yapmanız gereken oldukça önemlidir. Aşağıda sıralanan belirtileri dikkate alarak ihtiyacınıza uygun bir sürece odaklanmalısınız. İşte aks lalesinin bozulmasıyla alakalı olarak en çok dikkat edilen detaylar!

  • Aks lalesinin bozulması durumunda metalin birbirine sürtmesi sırasında çıkan ses görülür. Fakat bu sesin aks lalesinden gelmesi herkesin tahmin edebileceği bir husus olmadığından servise başvurmak gerekir,
  • Geri manevra yaparken aks lalesinin bozuk olması nedeniyle sürüş performansında ciddi olumsuzluklar ortaya çıkabilir,
  • Aks lalesinin bozulması ya da yıpranmış olması halinde aracın titremesi söz konusudur. Özellikle de aracın hızlanmasıyla birlikte titreme refleksinin çok daha fazla olması muhtemeldir,
  • Aracın uzun vadeli kullanımı durumunda aks lalesinde yıpranmalar meydana gelebilir. Bu da araçta bir vurma sesi ortaya çıkarır.

Tüm bu belirtiler aks lalesinin bozulmasıyla alakalıdır. Bu nedenle de araç sürücülerinin olabildiğince dikkatli ve titiz olmaları gerekir. Aks lalesinin bozulmasının fark edilmemesi halinde aracın daha ciddi problemlerle karşılaşması muhtemeldir. Üstelik aracın kontrolünün sağlanamaması sonrasında kazaların ortaya çıkması da mümkündür.

Siz de araç alt takım parçaları konusunda titiz davranmak ve kaliteli sonuçlar elde etmek adına mutlaka oto çıkma parça çözümlerini değerlendirmelisiniz.

Görüntülenme: 300
Puan:
Oluşturulma Tarihi
14/01/2024 9:21
Güncelleme Tarihi
23/01/2024 20:59